Zuiveltechnologie

Systemen die 24/7 melktransport van hoge kwaliteit garanderen.

Koeling is essentieel om de kwaliteit van melk te behouden. Het koelen van melk op een boerderij heeft twee doelen, namelijk het reduceren/stoppen van bacteriegroei en hergebruiken van het water door deze op te warmen als drinkwater voor uw koeien. Om voor een volledig 24/7 melkstroom te zorgen, hebben wij buffersystemen en bijbehorende producten ontwikkelt en geproduceerd, zodat u kunt blijven melken terwijl de hoofdtank wordt schoongemaakt en geleegd.

Melkkwaliteit

Melk in de uier is onder normale omstandigheden van zeer goede kwaliteit. Er zijn vrijwel geen bacteriën aanwezig. Tijdens en na het melken is achteruitgang van de melk onvermijdelijk en kans op bacteriegroei aanzienlijk.

Een van de grootste besmettingsbronnen van melk is slecht gereinigde en niet goed ontsmette oppervlakken van melkwinningsapparatuur en melkkoeltank. Deze besmettingsbronnen hebben invloed op de verhoging van het kiemgetal (het totale aantal bacteriën per ml) van melk. Hoe hoger de temperatuur van de melk hoe sneller deze bacteriën groeien. Hoe sneller de melk gekoeld wordt des te beter blijft de kwaliteit van melk gewaarborgd.

 

In de grafiek ziet u een weergave van melktemperaturen met daarbij het kiemgetal en een overzicht van de soorten bacteriën met de minimale en optimale temperaturen waarbij deze bacteriën groeien.

nl_NL